Koop jij wel eens kleding die je in het pashokje mega leuk vond en uiteindelijk toch bijna nooit draagt? Puilt jouw kledingkast uit maar vind je het elke ochtend alsnog lastig om te kiezen wat je aandoet? En heb je veel kleding die van slechte kwaliteit is of toch niet helemaal goed zit? En wil je dat veranderen? Dan is het samenstellen van een capsule garderobe wat voor jou. We vertellen je er alles over in deze blog.
Wat is een capsule garderobe?
De capsule garderobe is bedacht door Susie Faux en stamt uit de jaren 70 maar werd pas echt populair door Project 333. Wat is een capsule garderobe? Een garderobe die bestaat uit ongeveer 30 items die je gedurende 3 maanden draagt. Per seizoen dus. Je selecteert je favoriete en essentiële items en draagt uitsluitend die items gedurende het seizoen. De sleutel tot succes: ervoor zorgen dat de items goed met elkaar te combineren zijn.
Welke items horen bij je capsule garderobe?
Bij het samenstellen van je garderobe met jouw favoriete items selecteer je de volgende items: broeken, rokken, jurkjes, t-shirts, truien, vesten, jassen en schoenen. Door de items zorgvuldig uit te kiezen kun je oneindig mixen en matchen om er zo elke keer weer een nieuwe draai aan te geven. De items die niet meetellen zijn je ondergoed, je sportkleding en je loungewear/slaapkleding.
De voordelen van een capsule garderobe
Het hebben van een capsule garderobe kent een hoop voordelen. Doordat je namelijk een selectie hebt gemaakt van je favoriete items en er veel combinaties te maken zijn hoef je ‘s ochtends niet meer te stressen over wat je aandoet.
Daarnaast geef je minder geld uit. Heb je je capsule garderobe voor de lente samengesteld? Dan geef je gedurende 3 maanden geen geld meer uit aan kleding. Dat maakt ook de kans op een miskoop veel kleiner. Je koopt namelijk minder kledingstukken puur omdat het “de trend” is en blijft dichterbij je eigen stijl.
Hoe begin je een capsule garderobe?
Over tot de orde van de dag, het samenstellen van je garderobe. Hoe ga je te werk? Het samenstellen van de capsule garderobe is makkelijker dan het lijkt. Begin met het samenstellen van jouw capsule garderobe door je te verdiepen in je eigen stijl. Wat zijn items waar jij je goed in voelt? En welke stijl draag je het liefst? Zodra je dat weet kun je aan de slag met het samenstellen.
Begin door al je kleding te verzamelen en uit te stallen. Zo krijg je meer inzicht in wat voor kleding je hebt en wat je wel en niet draagt. Nu je al je kleding hebt uitgestald is het tijd om te gaan sorteren. Maak een stapel van je favoriete kledingitems. Je hoeft in eerste instantie nog geen rekening te houden met de juiste aantallen of het matchen van verschillende items.
Bekijk welke items je wilt houden en deel de items in op seizoen. Je kunt gaan voor de 4 seizoenen, of voor 2 periodes (herfst/winter & lente/zomer). Kies items die je met elkaar kunt combineren. Een handige verdeling is bijvoorbeeld:
- 4 paar schoenen
- 2 jassen
- 10 onderstukken
- 17 bovenstukken
Bekijk vervolgens welke essentials je nog mist in je garderobe. Deze kun je nu aanschaffen. Houd er hierbij ook rekening mee dat je de nieuwe items kunt combineren met de items die je al hebt en dat ze passen bij de stijl waar jij je comfortabel in voelt.
Nu kun je de items die je niet meer draagt verkopen, weggeven of weggooien. Maar let op: heb je items waar je nog over twijfelt? Je hoeft niet meteen alles weg te doen wat je niet in je capsule garderobe hebt gestopt. Berg de kleren bijvoorbeeld in een box onder je bed op en kijk er volgend jaar of volgend seizoen weer eens naar.
Tassen voor je capsule garderobe
Tassen worden volgens de officiële spelregels niet meegerekend als items in je capsule garderobe. Wat ons betreft kun je 2 kanten op. De tassen afstemmen op je capsule garderobe of je juist helemaal uitleven met tassen. Dat leggen we je natuurlijk even uit.
Je kan ervoor kiezen om de stijl en systematiek van je capsule garderobe ook te gebruiken voor je tassen. In dat geval kies je voor tassen die je met een heleboel outfits kunt combineren en die voor verschillende gelegenheden geschikt zijn. Ga bijvoorbeeld voor een zwarte handtas, een beige schoudertas, een rugzak van vegan leer en een crossbody bag in een kleur die matcht bij je garderobe!
Je kan er ook voor kiezen om met je tassen een verrassende draai te geven aan je outfits. Ga bijvoorbeeld voor tassen met felle kleuren of opvallende prints. Dat is vooral erg leuk voor als je naar een wat rustigere en neutrale kledingstijl neigt. Door een opvallende funky tas toe te voegen gaan je outfits nooit vervelen.
Ook over dit onderwerp
- Koffer inpakken op een efficiënte manier
- Backpack inpakken op een efficiënte manier
- Tas schoonmaken: dat doe je zo
Veelgestelde vragen
Uit een onderzoek uit 2017 is gebleken dat mensen gemiddeld 170 stuks kleding in hun bezit hebben. Vrouwen hebben gemiddeld 60% meer kleding dan mannen. Gemiddeld worden er van die 170 kledingstukken, 50 niet gedragen. Da’s even schrikken.
De basics die wat ons betreft echt onmisbaar zijn onder andere een goede jeans. Een mooie pantelon. Een wit of zwart t-shirt. Een stijlvolle blouse. En een goede blazer. Oh, en een zwarte handtas uiteraard. Dat past zowat bij elke gelegenheid.
Met de Mari Kondo methode ruim jij in no-time je kledingkast op. Het is eigenlijk heel simpel: gooi alles weg wat je niet nodig hebt, niet draagt of niet meer mooi vindt. Zo houd je alleen de kleding over waar je blij van wordt, die je graag draagt én die goed zit.