Backpack inpakken op een efficiënte manier

Heb je een mooie reis op de planning staan? En neem je je backpack mee? Dan is het belangrijk dat je je tas zo efficiënt mogelijk inpakt. Krijg je al stress bij het idee van het inpakken van je backpack? Helemaal niet nodig! Je backpack inpakken hoeft helemaal niet zo lastig te zijn. In deze blog leggen we je precies uit hoe je de ruimte in je tas zo effectief mogelijk benut én hoe je ervoor zorgt dat al jouw spullen een logische plek krijgen in je tas. Let’s get started.

Backpack inpakken indeling

Voordat je kunt beginnen met het inpakken van je backpack is het natuurlijk belangrijk dat je weet hoe je tas er van binnen uitziet. Kijk dus allereerst even goed naar alle zijvakken, binnenvakken, ritsjes en verborgen compartimenten die jouw tas heeft. Als je eenmaal weet hoe jouw tas eruit ziet kun je de tas in grofweg 4 vakken verdelen. De onderkant van de tas, het middenvak, met daarbij het deel dat dichtbij je rug zit en het deel dat ver van je rug af zit, en de bovenkant van de tas.

Om de tas fijn te kunnen dragen is het belangrijk dat het gewicht van de spullen past bij het vak waar je de spullen wil bewaren. Je lichte spullen kun je het beste in het ondervak en in het bovenvak van je tas bewaren. De zware en middelzware spullen stop je in het middenvak. Dat maakt het dragen van de tas een stuk makkelijker. Als je te veel zware spullen boven of onderin van de tas stopt zul je al snel merken dat de tas je naar achter trekt.

backpack inpakken

Verschillende manieren om je backpack in te pakken

Er zijn heel wat verschillende methodes om je backpack in te pakken. Van je kleding er in gooien en aanduwen tot een strakke structuur met bijvoorbeeld speciale inpakzakken. Hieronder hebben we de 3 manieren die voor ons het best werken op een rijtje gezet.

Backpack inpakken met packing cubes

Met packing cubes kun je je backpack inpakken op een gestructureerde en overzichtelijke manier. Packing cubes komen vaak in sets van verschillende formaten en zijn zakjes waar jij je bagage over kunt verdelen. Ideaal, want zo kun je bijvoorbeeld je ondergoed in het gele zakje doen, je bovenkleding in de groene zak en je broeken in de blauwe zak. Die cubes stop je vervolgens in je backpack, en voìla. Al je bagage netjes gesorteerd en op een hele efficiënte manier in je backpack gestopt.

Inpakken met vacuümzakken

Heb je geen packing cubes maar wil je wel graag zo effectief mogelijk met de ruimte in je tas omgaan? Dan kun je ook gebruik maken van vacuümzakken. Door je kleding, slaapzak of ondergoed in een vacuümzak te stoppen bespaar je al gauw de helft van de ruimte. Je drukt namelijk alle lucht uit de zak waardoor de kleding zo min mogelijk ruimte inneemt.

Tip: Ga jij veel in hostels slapen waar je een kamer deelt met anderen? Dan kan het voor je kamergenoten wel vervelend zijn als jij keer op keer met die lawaaierige vacuümzakken in de weer bent. Vooral in de ochtend levert dat wel eens een boze blik op…

De roltechniek

Door je kleding op te rollen in plaats van te vouwen (of proppen) bespaar je gemakkelijk veel ruimte in je tas. Door je kleding te rollen neemt het namelijk veel minder plek in. Ook mooi meegenomen: door je kleding te rollen kreukt het veel minder dan bij het vouwen. De beste manier om je kleding te rollen komt uit het leger en heet de ranger roll

Selecteer de juiste bagage

Nu je weet hoe je je tas zo effectief mogelijk inpakt is het tijd om de juiste bagage te selecteren. In je backpack heb je maar beperkt de ruimte. Zorg er daarom voor dat je kleding meeneemt die je graag draagt, die comfortabel is en die niet snel kreukt.

En onthoud, je kunt onderweg kopen wat je vergeten bent en je kunt je kleding wassen! Dat betekent dat je vaak ook veel minder kleding meeneemt in je backpack dan dat je meeneemt als je op een ‘gewone’ vakantie gaat.

Nog wat extra tips:

  • Let op het gewicht van de spullen die je meeneemt. Ga bijvoorbeeld voor een e-reader in plaats van papieren boeken. En ga voor lichte sportschoenen in plaats van een zwaar paar.
  • Vraag jezelf af welke kleding je thuis vaak draagt (en waarom), dat zijn de items die je waarschijnlijk ook graag draagt als je op reis bent.
  • Neem een shampoobar mee in plaats van een fles. Daarmee loop je minder risico op een tas vol gelekte shampoo en het is ook handig voor als je gaat vliegen!
  • Laat je badhanddoek thuis. Neem in plaats daarvan een sneldrogend lichtgewicht handdoek mee.
  • Neem fleecekleding/thermokleding mee in plaats van een dikke trui. Dat scheelt ruimte, gewicht en zo heb je altijd warme kleding bij je.

Extra tips voor het inpakken van je backpack

Bij het inpakken van je backpack komt meer kijken dan alleen het vullen van de tas. Daarom hieronder nog wat extra tips. Zodat jij met gemak (de juiste) spullen meeneemt.

  • Maak een paklijst, zo weet je precies wat je mee moet nemen. En voorkom je dat je last-minute nog drie extra shirts in je tas propt.
  • Stal alle spullen die je mee wil nemen uit zodat je precies ziet wat je mee gaat nemen.
  • Overleg met je reisgenoten. Zo voorkom je dat je allemaal een grote tube tandpasta en 3 flessen shampoo meesleept.
  • Zorg ervoor dat je je backpack kunt afsluiten zodat je je spullen veilig kunt vervoeren. Bijvoorbeeld met een TSA slot.
  • Pak je backpack voordat je vertrekt een paar keer in en uit. Dan weet je precies hoe je je tas zo efficiënt mogelijk inpakt.
  • Tot slot: weeg je rugzak voor je vertrekt! Niet alleen handig om te weten als je een vlucht neemt tijdens je reis, maar ook goed om in de gaten te houden dat de tas niet te zwaar wordt. Onthoud wel: je sleept alles mee op je rug.

Ook over dit onderwerp

Veelgestelde vragen

Hoeveel kleding neem je mee met backpacken?

Bij het backpacken neem je minder kleding mee dan je gewend bent van vakantie. Hoeveel kleding je meeneemt ligt aan de duur van je reis, de bestemming en de grootte van je backpack. Neem als richtlijn kleding mee voor ongeveer 10 dagen. Door verschillende items te combineren en regelmatig te wassen kun je hier lang mee vooruit.

Hoeveel kilo moet je backpack maximaal zijn?

Houd als richtlijn voor het maximum gewicht van je backpack 25% van je lichaamsgewicht aan. En ga niet over de 20kg. Dat is niet alleen beter voor je rug, maar maakt het ook makkelijker om met je backpack te vliegen.

Wat voor schoenen meenemen met backpacken?

Ga je backpacken? Zorg dan voor comfortabele schoenen. Zoals bijvoorbeeld wandelschoenen, sneakers, sportschoenen of sandalen. Zorg dat je schoenen voordat de reis begint zijn ingelopen.