Sta je dan, met al je spullen bij de gate en in opperbeste stemming omdat je op vakantie gaat. De steward(ess) vraagt of je je koffer in het rek wil zetten om te checken of je koffer niet groot genoeg is. Je staat te duwen en te trekken, maar je koffer is toch echt te groot. Onnodig gestress en extra kosten, daar heeft niemand zin in. Zorg er daarom voor dat jouw handbagage de juiste afmetingen heeft. In deze blog lees je de toegestane afmetingen van de meeste populaire luchtvaartmaatschappijen.
Afmetingen per luchtvaartmaatschappij
Momenteel hanteert bijna iedere luchtvaartmaatschappij andere regels als het gaat om de afmetingen van de handbagage.
De IATA (International Air Transport Assocciation) heeft een norm vastgesteld voor het reizen met handbagage en stelt dat het formaat niet groter mag zijn dan 56cm(h)x44cm(b)x25cm(d). Die afmetingen gelden inclusief alle handvaten, wieltjes, zijvakken en andere losse onderdelen.
Toch komt het nog vaak voor dat luchtvaartmaatschappijen andere afmetingen hanteren. En als je een grotere koffer mee mag nemen, dan wil je dat natuurlijk graag!
Hoe groot mag handbagage zijn bij Ryanair?
Vlieg je met Ryanair? Dan mag je standaard 1 kleine tas aan boord nemen. Die tas moet onder de stoel voor u passen. De toegestane grootte van de tas is 40cm hoog, 20 cm breed en 25cm diep. Heb je een extra stuk handbagage bijgeboekt? Dan mag je, naast het kleine stuk handbagage, een koffer meenemen van 55cm x 40cm x 20cm.
Let wel op: het personeel van Ryanair kan de kleine handbagage alsnog in het ruim plaatsen. Hier betaal je uiteraard niet extra voor. Voordeel is dat je niet met je tas hoeft te slepen. Maar het nadeel is dat je niet meer bij je spullen kan en dat je als je gelandt bent moet wachten op je koffer bij de bagageband.
Hoe groot mag handbagage zijn bij KLM?
Vlieg je met KLM en wil je er zeker van zijn dat de afmetingen van je koffer toegestaan zijn? Zorg er dan voor dat je kleine koffer maximaal 55cm x 35cm x 25cm groot is. Inclusief de handgrepen, zijvakken en wielen! Je mag daarnaast ook altijd een kleine handtas of laptoptas het vliegtuig in meenemen. Die mag niet groter zijn dan 40cm x 30cm x 15cm.
Hoe groot mag handbagage zijn bij Transavia?
Vlieg je met Transavia? Dan mag je standaard 1 stuk handbagage mee en 1 accessoire. Voor de handbagage geldt een toegestane afmeting van 55cm x 35cm x 25cm. Transavia heeft beperkt plek voor handbagage in het vliegtuig. Wil je er zeker van zijn dat jij je koffer bij je mag houden en niet in het ruim wordt geplaatst? Dan moet je voor een MAX-pakket gaan.
Voor je accessoire geldt een toegestane afmeting van 40cm x 30cm x 20cm. Je kunt dus een laptoptas, cameratas of handtas meenemen. Bewaar hier je belangrijkste spullen in zoals je portemonnee, paspoort en telefoon, want die tas houd je altijd bij je.
Je handbagage en accessoire mogen bij elkaar max 10 kg. wegen en de maten zijn inclusief wielen en handgrepen. Wil je meer meenemen? Boek dan ruimbagage bij.
Hoe groot mag handbagage zijn bij TUI?
Vlieg je naar je vakantiebestemming met TUI? Dan mag je standaard 1 stuk handbagage meenemen van 10kg. De maximale afmeting hiervoor is 55cm x 40cm x 20cm. Ook hier geldt dat als de ruimte in de cabine vol is, de handbagage kosteloos in het ruim vervoerd wordt. Heb je toch een te grote tas meegenomen? Dan moet je 40 euro extra betalen per te grote tas.
Je mag daarnaast ook een accessoire mee met een toegestaan gewicht van 10kg en een toegestane afmeting van maximaal 30cm x 30cm x 15cm.
Hoe groot mag handbagage zijn bij EasyJet?
Vlieg je met EasyJet? Dan mag je standaard 1 stuk handbagage meenemen die onder de stoel voor je moet passen. Het gaat om maximaal 45cm x 36cm x 20cm. Wil jij meer meenemen dan alleen die tas, dan kun je een groot stuk handbagage bijboeken. De toegestane afmetingen voor het grote stuk handbagage is 56cm x 45cm x 25cm. Heb je een “Up Front” of “Extra Legroom” stoel gekocht? Dan mag je je groot stuk handbagage meenemen aan boord.
Wat mag niet mee in je handbagage?
Je weet nu welke afmetingen toegestaan zijn bij de luchtvaartmaatschappij waar jij mee vliegt. Maar wat mag je allemaal wel en niet meenemen in je handbagage? Hieronder hebben we een lijstje gemaakt van alles wat je NIET mee mag nemen in je handbagage.
- Vloeistoffen in verpakkingen van meer dan 100ml
- Vloeistoffen die niet in een gesloten doorzichtige en hersluitbare zak zitten (max 1 liter)
- Vuurwapens, niet van echt te onderscheiden speelgoedvuurwapens, en alle andere voorwerpen waar dingen mee afgevuurd kunnen worden.
- Verdovingsapparaten en chemische stoffen
- Voorwerpen met scherpe punt
- Slagvoorwerpen
Benieuwd wat de exacte invoerregels zijn voor jouw bestemming? Download dan de ReisApp van de Douane. Lees hier wat de invoerrechten naar Nederland zijn.
Ook over dit onderwerp
- De beste handbagage koffers: Top 10
- Koffer inpakken op een efficiënte manier
- Backpack inpakken op een efficiënte manier
- Alles over het TSA slot
- Vakantietas uitkiezen: hier moet je op letten
Veelgestelde vragen
De regels voor handbagage zijn er niet voor niets en er wordt bij verschillende luchtvaartmaatschappijen dan ook op gehandhaafd. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een medewerker je vraagt om je tas of koffer in het bagagerek te stoppen om te kijken of dat past. Past het niet? Dan moet je je handbagage alsnog inchecken. Vaak kost dat rond de 40 euro, zonde dus!
Elke tas die je meeneemt wordt gezien als handbagage of accessoire. Mag je maar 1 stuk handbagage meenemen tijdens je vlucht? Dan mag je dus NIET een koffertje én een grote handtas of rugzak mee. Tenzij de extra tas nog in je koffer past.
Kijk bij het kiezen van de juiste handbagage goed naar hoeveel spullen je mee wilt nemen. Ga je op een korte vakantie en wil je alleen met handbagage reizen? Dan raden wij aan om te gaan voor een kleine koffer (in de juiste toegestane afmetingen) in combinatie met een rugzak of handtas. Bij de meeste luchtvaartmaatschappij mag je namelijk naast een kleine koffer vaak ook een accessoire meenemen. In de accessoiretas kun je je reisdocumenten bewaren, je eten en drinken, en je cosmetica. Je kleding en schoenen stop je in de koffer!
Mag je 2 stuks handbagage meenemen in de cabine van het vliegtuig? Dan betekent dat dat je een klein stuk handbagage en een groot stuk handbagage mag meenemen. Denk bijvoorbeeld aan een koffertje en een rugzak. De bagage neem je mee aan boord. Het grote stuk plaats je in de rekken boven je en het kleine stuk moet je onder de stoel voor je neerleggen.
Heb je 2 stuks handbagage bijgeboekt? Dan mag je automatisch ook instappen met prioriteit. Het kost rond de 5 a 6 euro om 2 stuks handbagage mee te nemen op een enkele vlucht.
Hoewel KLM in het verleden erg tolerant was met de afmetingen van de handbagage is dit nu strenger geworden. Zowel tijdens het inchecken als bij het boarden wordt er niet alleen gelet op de hoeveelheid bagage maar ook op het formaat. Heb je te veel bagage mee? Of pastje bagage niet binnen de maximaal toegestane afmetingen? Dan moet je de bagage alsnog inchecken. Dat kost je al gauw rond de 40 euro.