De schade van plastic tasjes en de alternatieven

Plastic tasjes, nog niet eens zo lang geleden kreeg je ze overal bij. Of je het nu wilde of niet. Iedere kledingwinkel, groenteboer en marktkraam deelde ze uit bij hun aankopen.

Plastic tasjes verbod

Per 1 januari 2016 geldt een plastic tasjes verbod in Nederland. Sinds die dag mogen winkeliers, op een paar kleine uitzonderingen na, geen gratis een plastic tas meer meegeven bij de aankopen in de winkel. Consumenten kunnen voor een klein bedrag een plastic tasje kopen. De richtprijs: 0,25ct. Maar de prijs mogen winkeliers zelf bepalen. Het doel? Milieuvervuiling terug dringen. Veel van het plastic belandt namelijk in de natuur. Het verbod heeft het gewenste effect want onderhand is het de normaalste zaak geworden om je eigen tas mee te nemen als je boodschappen gaat doen.

plastic tasjes verbod

De nadelen van plastic tassen

Plastic tassen worden gemaakt van niet-hernieuwbare hulpbronnen, zoals fossiele brandstoffen. Plastic draagtassen zijn schadelijk voor het milieu omdat ze niet biologisch afbreekbaar zijn, wat betekent dat ze niet op natuurlijke wijze worden afgebroken. Het kan honderden jaren duren voordat ze in het milieu worden afgebroken, waarbij schadelijke chemicaliën en verontreinigende stoffen vrijkomen. Bovendien eindigen plastic tassen vaak als zwerfvuil, waardoor onze oceanen en wilde dieren worden vervuild. Ze kunnen ook een gevaar vormen voor zeedieren die ze kunnen inslikken of erin verstrikt kunnen raken.

papieren tas versus plastic tas

Alternatief voor plastic tasjes

Winkeliers bieden verschillende alternatieven voor de draagtassen van plastic zodat jij nog steeds je spullen makkelijk en veilig thuis krijgt. Denk bijvoorbeeld aan de opvouwbare tassen van polyester, katoenen tassen en de big shoppers. Allemaal goede alternatieven die vaak hergebruikt kunnen worden.

In winkels zien we als alternatief ook vaak de papieren zak. Deze tassen worden vaak gewoon kosteloos bij je gloednieuwe broek of trui meegegeven.

De plastic tas versus de papieren tas

Net als de de productie van plastic zakken, heeft ook de productie van papieren zakken een impact op het milieu. Papieren tassen worden gemaakt van bomen, een hernieuwbare bron. Daardoor denken mensen vaak dat papieren tassen minder schadelijk zijn voor het milieu dan plastic tassen. Maar dat is niet helemaal terecht. Het productieproces vergt een aanzienlijke hoeveelheid energie en water en kan leiden tot ontbossing. Er is ook veel meer materiaal nodig om de tas sterk genoeg te maken. Daarnaast nemen papieren tassen zonder recycling meer plaats in op de stortplaats dan plastic tassen. En de papieren tassen gaan een stuk minder lang mee dan plastic tassen. Vaak belanden ze na één gebruik al in de prullenbak.

Wat is de meest duurzame optie?

De meest duurzame optie is om zelf een tas mee te nemen naar de winkel. Het meest milieuvriendelijke zijn stevige tassen van polypropyleen. Dit materiaal is namelijk 100% recyclebaar en breekt niet af in de natuur waardoor het makkelijk op te ruimen is. Ook tassen van PET materiaal en jute zijn duurzame keuzes. En een opvouwbaar tasje is ook een duurzame optie als je hem meer dan 75 keer gebruikt. Koop je toch een plastic tas? Zorg er dan voor dat je deze zo vaak mogelijk gebruikt.

Ook over dit onderwerp

Veelgestelde vragen

Waarom geen plastic tasjes meer?

Plastic tasjes zijn schadelijk voor het milieu. Ze belanden vaak in de natuur en zijn niet biologisch afbreekbaar. Het duurt honderden jaren voordat het plastic volledig is afgebroken en terwijl de plastic tas langzaamaan verdwijnt, verspreiden kleine stukjes microplastic door de natuur.

Hoe duur is een plastic tasje?

Winkeliers mogen zelf bepalen hoeveel geld ze vragen voor een plastic tasje. De prijs verschilt dus per winkel. De richtprijs is 25 cent.

Wat zijn alternatieven voor plastic tasjes?

Alternatieven voor plastic tasjes zijn canvas tassen, big shoppers, tassen van polypropyleen, PET, jute of papier.

Waar worden plastic draagtasjes van gemaakt?

Plastic draagtassen worden veelal gemaakt van fossiele brandstoffen zoals aardolie.

Is een plastic tas schadelijker dan een papieren tas?

Papieren tassen zijn niet minder belastend voor het milieu dan plastic tassen. Er is namelijk veel papier nodig om de benodigde draagkracht te creëren. Daarnaast is de productie van ook niet duurzaam, er is namelijk veel land nodig waar de bomen groeien. En de papieren tassen gaan ook niet lang mee. De tassen scheuren snel en zijn niet weerbestendig.