PU leer: de voor- en nadelen

In je zoektocht naar een nieuwe tas of een nieuw paar schoenen ben je dit materiaal vast al eens tegengekomen: PU leer. Maar wat is dit eigenlijk precies? Hoe sterk is het? En wat is het verschil tussen PU leer en andere soorten leer? We leggen het in deze blog allemaal aan je uit.

Wat is PU leer?

PU leer is gemaakt van Polyurethaan. Een kunstmatig alternatief voor leer. Het materiaal voelt als leer en heeft een leder look maar het is geen echt leer. Hoe zit dat dan precies? PU leer bestaat uit meerdere lagen. De onderste laag wordt vaak gemaakt van restleer. De bovenste laag bestaat uit een coating, de PU laag. Dit proces zorgt ervoor dat het PU leer lijkt op echt leer, maar het is vaak een stuk goedkoper en heeft daarentegen niet de uitgesproken leder-look.

De voordelen van PU leer ten opzichte van echt leer

PU leer heeft als materiaal verschillende voordelen en nadelen. Ben je opzoek naar een tas, riem of schoenen van PU leer? Lees hieronder dan welke voordelen dit materiaal heeft in vergelijking met echt leer.

  • PU leer is vaak een goedkoper alternatief voor echt leer
  • PU leer is onderhoudsarm, het materiaal is namelijk niet zo bewerkelijk als leer
  • PU leer is, in tegenstelling tot echt leer, vaak waterafstotend
  • Het materiaal is duurzamer dan echt leer omdat er wordt gewerkt met een restproduct. Er zijn minder grondstoffen nodig bij de productie. Op zoek naar het meest duurzame leer? Ga dan voor vegan leer.
  • De ontwikkelingen van PU leer zijn hard gegaan de afgelopen jaren. Dat betekent dat de producten van dit materiaal er vaak chique uitzien en niet veel onderdoen voor echt leer.

Maar, er zijn ook nadelen

Naast de voordelen kent het gebruik van PU leer ook nadelen. Wil jij een tas, riem of schoenen van PU leer? Houd dan wel rekening met onderstaande nadelen:

  • Het materiaal gaat minder lang mee dan echt leer. Bij intensief gebruik kunnen er scheurtjes in het materiaal ontstaan. In tegenstelling tot echt leer, herstellen beschadigingen niet meer.
  • Echt leer gaat er na verloop van tijd beter uitzien. Leer krijgt namelijk een natuurlijke glans na verloop van tijd. PU leer kan echter niet gezegd worden over PU leer, dat slijt namelijk sneller.
  • In sommige uitvoeringen kan PU leer er ‘goedkoop’ uitzien.

Wanneer kiezen voor PU leer?

Dus, ga jij voor een tas van PU leer? Dan kun je al voor een redelijk klein bedrag een leuk exemplaar vinden. Eentje die bestand is tegen regen en wind, en onderhoudsarm is. Wil jij de tas gebruiken voor werk of school? Dan kun je wellicht beter gaan voor een tas van echt leer. Die steviger is en langer mooi blijft.

Ook over dit onderwerp

Veelgestelde vragen

Hoe sterk is PU leer?

Hoewel PU leer minder sterk is dan echt leer is het materiaal prima te gebruiken voor tassen en riemen bijvoorbeeld. Bij intensief gebruik wordt PU leer afgeraden.

Wat is het verschil tussen PU leer en echt leer?

PU leer is geen echt leer. Het is namelijk bewerkt met een extra laag coating waardoor het geen ‘echt’ leer genoemd mag worden. Het materiaal is daarnaast vaak wat stugger dan echt leer en gaat minder lang mee.

Wat is het verschil tussen PU leer en kunstleer?

PU leer is niet precies hetzelfde als kunstleer. Met kunstleer wordt namelijk vaak leer bedoeld dat niet gemaakt is van dierlijke producten. Bij PU leer bestaat de onderste laag van het materiaal vaak uit restleer. Toch worden de termen wel vaak door elkaar gebruikt. Dit omdat kunstleer en PU leer er nagenoeg hetzelfde uitzien en hetzelfde voelen.